Sarmaşıkların arasında kalan asırlık cami! Mütevazi yapısı dikkat çekiyor
Sakarya Akyazı’daki Tarihi Cami Yeniden Restore Edilecek
Sakarya’nın Akyazı ilçesinde, yaklaşık 100 yıllık geçmişe sahip olan bir cami, kapsamlı bir restorasyon sürecinin ardından yeniden ibadete açılacak. Dış duvarı sarmaşıklarla kaplı olan bu tarihi cami, koruma altına alınarak, mütevazi mimarisi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Cumhuriyet’in kuruluş döneminde inşa edildiği bilinen cami, Dokurcun Çengeller Mahallesi’nde yer alıyor ve ahşap yapısı ile gösterişten uzak, sade bir tasarıma sahip.
RESTORASYON SÜRECİ BAŞLADI
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Öğretim Görevlisi Dr. Metin Çengel ve yerel halk, bu kültürel varlık olan cami için harekete geçti. Yetkililerin bilgilendirilmesinin ardından, Akyazı Belediyesi’nin girişimleriyle caminin durumu incelenmeye alındı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alındı. Haziran ayında başlayan bu süreçte, cami için rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanması planlanıyor. Kerpiç ve ahşaptan inşa edilen caminin iç kısmında, kök boya ile yapılmış güzel motifler yer alıyor.
İBADETE AÇILMASI BEKLENİYOR
Koruma altına alınan caminin restore edilmesinin ardından, ibadete açılması bekleniyor. Turizm açısından da önemli bir kültürel miras olarak değerlendirilecek olan bu yapı hakkında Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dr. Metin Çengel’in cami hakkında kendisine bilgi verdiğini ve Sakarya Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na yazı yazdıklarını belirtti. Sürecin hızlı bir şekilde ilerlediğini ifade eden Başkan Soykan, bu caminin ‘korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı’ olarak tescillenmesi gerektiğini kaydetti.
SUBÜ Öğretim Görevlisi Dr. Metin Çengel, caminin bulunduğu mahallede doğduğunu ve yapımının Cumhuriyet dönemine dayandığını belirtti. Uzun bir süre bakımsız kalan cami için restore çalışmaları başlatıldığını dile getiren Çengel, caminin yeniden kullanılabilir hale getirileceğini vurguladı.
KÖYDE BAŞKA TARİHİ YAPILAR DA BULUNUYOR
Köyde ayrıca tarihi evlerin de mevcut olduğunu aktaran Çengel, “Bu yapıyı kazandırırsak, o tarihi evleri de kültürel varlıklar arasına kaydettirme şansımız olabilir.” dedi. Kültürel geziler için caminin harika bir adres olacağını ifade eden Çengel, cami çevresinin düzenlenmesinin de planlandığını belirtti. Tarihi yapıları gün yüzüne çıkarmak için çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Çengel, “Yüksek lisans ve doktora tezleri yaptıracağım, Akyazı’daki diğer tarihi varlıklarla ilgili. Bunları ortaya çıkaracağız. Dijital bir arşiv kurarak, gelecek nesillerin bu belgelere ulaşmasını sağlayacağız.” şeklinde konuştu.